Andreja
Širca Čampa

univ.dipl.inž., klinična dietetičarka

Kot strokovna sodelavka že več let sodelujem z nekaterimi uspešnimi slovenskimi podjetji in pri Pogrej in pojej pod drobnogledom pogledam vsako jed, ki jo ustvarijo.

Nasveti nutricionistke


Nasveti nutricionistke

GDA (guideline daily amounts) vrednosti / RI referenčni vnos


Svetuje Andreja Širca Čampa, univ.dipl.inž., klinična dietetičarka


V prevodu GDA (Guideline Daily Amounts) pomeni Dnevne Orientacijske Vrednosti in se nanašajo na priporočen dnevni vnos hranil in energije. GDA so luč sveta uzrle leta 1996 in so v začetku določale količine maščob (nasičenih maščob), natrija, sladkorja in prehranskih vlaknin v gramih na dan za moške in ženske.

 

Cilj uvedbe GDA je bila pomoč potrošniku pri razumevanju informacij o prehranskih vrednostih živila, ki so zapisane v deklaraciji na pakiranih izdelkih. Sprva na zadnji strani embalaže, sedaj pa obvezno na prednji strani. Pogosto zapletene informacije, ki so zapisane v deklaraciji izdelka, se preko GDA prevedejo v potrošniku razumljivo, enostavno in uporabno obliko, ki potrošniku olajša odločitve pri izbiri in nakupu hrane.

 

GDA in posamezna hranila

 

Orientacijske vrednosti so določene za količino energije (v kcal) in sedem glavnih hranil – beljakovine, ogljikove hidrate, maščobe (nasičene maščobe), sladkorje, vlaknine in sol.

 

Tabela 1: GDA – dnevne orientacijske vrednosti

 

 

Ženske

Moški

Otroci (5-10 let)

Kalorije

2,000 kcal

2,500 kcal

1,800 kcal

Beljakovine

45 g

55 g

24 g

Ogljikovi hidrati

230 g

300g

220 g

Sladkorji

90 g

120 g

85 g

Maščobe

70 g

95 g

70 g

Nasičene maščobe

20 g

30 g

20 g

Vlaknine

24 g

24 g

15 g

Sol

6 g

6 g

4 g

Posameznikove prehranske potrebe se razlikujejo glede na spol, težo, starost in stopnjo telesne aktivnost (Tabela 1). Vrednosti, ki so zapisane na prednji strani embalaže pa predstavljajo potrebe povprečne odrasle zdrave ženske, kar je dobro vodilo za vse odrasle, zdrave in povprečno telesno aktivne posameznike.

 

 

Kaj pomenijo GDA oznake?

 

Zgornja vrstica nam pove na kakšno količino hrane se informacije nanašajo. V opisanem primeru je to ena porcija (30 g), za izdelke, kot so na primer testenine, katere je pred kuhanjem potrebno stehtati.

 

Na različnih izdelkih so možne tudi naslednje informacije npr.; »vsaka rezina vsebuje« ali »kos kruha« ali »vsaka ploščica«  ali »zavitek«. Te informacije so pomembne, saj potrošniku povedo, na kakšno količino se vrednosti nanašajo.

 

Naslednja vrstica pove za katera hranila (ali energijo) veljajo vrednosti. Običajno je napisanih šest okenc, za energijo in naslednja hranila; ogljikove hidrate, beljakovine, maščobe, nasičene maščobe in sol (natrij), običajno v tem vrstnem redu. Včasih je dodano še okence za prehransko vlaknino.

 

Ena porcija?

 

Zgornja števila povedo količino posameznega hranila v eni porciji živila. V našem primeru ena porcija (30 g) vsebuje 36 kcal, 0,15 g ogljikovih hidratov, 7,8 g beljakovin, 11,5 g maščob, od tega 5,3 g nasičenih maščob in 1,3 g natrija. Namesto podatka za natrij je lahko naveden podatek o količini soli (v 1,0 g soli je 0,4 g natrija).

 

Podatek, zapisan pod podatki o količini posameznega hranila, nam pove, kakšen je delež posameznega hranila v GDA. GDA je celota, torej 100%, kolikor naj bi povprečen odrasel posameznik zaužil v celem dnevu. GDA vrednost za kalorije je 2000 kcal. Zgornja številka pove, da vsaka porcija našega živila vsebuje 36 kcal, kar predstavlja 2% vseh dnevnih potreb po energiji, kar predstavlja spodnja številka. Vsaka porcija vsebuje 0,15 g ogljikovih hidratov, kar predstavlja 0% dnevnih potreb, 7,8 g beljakovin, kar predstavlja 16% vseh dnevnih potreb, 16% maščob, 26% nasičenih maščob in 52% soli.

 

Ne smemo pozabiti, da so GDA orientacijske in ne ciljne vrednosti. Glede energijskega vnosa je dobro, da je naš dnevni vnos blizu GDA vrednosti, če smo povprečno aktivni, če smo bolj aktivni potem potrebujemo večji energijski vnos. Ker so orientacijske GDA vrednosti nanašajo na ženske, bodo moški predstavniki potrebovali v povprečju 500 kcal na dan več. Za hranila (predvsem vitamine in minerale) pa velja, da so to maksimalne vrednosti, ki naj jih ne bi presegli v posameznem dnevu. Previsok vnos ali porušeno razmerje med posameznimi hranil lahko vodi v debelost, bolezni srca in ožilja ali diabetes.

 

Na nekaterih manjših pakiranji ni dovolj prostora za celotno tabelo GDA vrednosti, zato sme na sprednji strani biti naveden le podatek o energijski vrednosti. Vsi ostali podatki, potrebni pri odločanju potrošnika, so navedeni na zadnji strani embalaže v deklaraciji.

Vse pravice pridržane, Proconi d.o.o., 2013 - Koncept in oblikovanje: